sa dla ciebie kalambury to nie mamy za bardzo o czym rozmawiac. Ale jest tu rzesza m3odych - jeszcze wieksza nieudzielaj?cych sie - którzy pewnie z checi? by poznali takie rzeczy. Ponawiam pytanie - po co zapyta3e? scene ? Odpowiesz wyczerpuj?co, czy staa Cie tylko na rzucenie has3a: scena ? To ja ci odpowiem, Mike pewnie mial na mysli demoscene ale jest tez cos co sie nazywa modscena, ludzie za darmo dla przyjemnosci robiacy modyfikacje gier, na przyklad CounterStrike. Chlopcy z Gearboxa zrobili counterstrike za darmo jako moda do HalfLife, potem jeszcze kilka rzcezy do HL robili ale juz za pieniadze, ostatnio skonczyli port Halo na XB a teraz robia gre Brothers in Arms, uwierz mi, za grube pieniadze. Wracajac do demosceny, tak jak mowi Mike gdzies trzeba sie nauczyc robic gry, a na studiach raczej nie ma takich kursow. Nie masz tez wiekszych szans dostac sie do zadnej sensownej firmy jak nie masz doswiadczenia i kolko sie zamyka. Tak wiec robienie darmowej gry, moda albo uczestnictwo w demo lub modscenie to JEDYNA w Polsce mozliwosc nauczenia sie fachu i zdobycia pracy w branzy. Ale nie bede goloslowny 90% skladu zespolu ktory pracowal na Medal Of Honor: Allied Assault nie pracowala wczesniej w branzy a wziela sie wlasnie z mod sceny. Po MoH:AA odeszli z 2015 i stworzyli Infinity Ward gdzie powstalo Call of Duty. Kolejny megahit, takie wlasnie doswiadczenie i umiejtnosci zdobywa sie robiac darmowe mody i gry. Skad to wiem? Bo od trzech lat pracuje w 2015, Inc. i pracowalem przy MoH:AA. Jak sie tam dostalem??? Wyslalem jako swoje portfolio gre jaka za darmo robilem z kolegami, projekt upadl ale dzieki niemu mialem co pokazac i zdobylem doswiadczenie potrzebne do rozpaczecia pracy w jednym z najlepszych dev studio na swiecie. Zanim zaczalem z kolegami robic gre, bylem aktywnym czlonkiem demosceny. Radomir Kucharski Senior Artist 2015, Inc.
http://www.2015.com